en Sin categorizar

Les baixes temperatures són un factor de risc per a un gran nombre de col·lectius, com el de l’obra pública i la construcció, el sector agrícola i el sector alimentari, que realitzen la major part de la seva feina a l’exterior. Aquí t’expliquem totes les claus per a evitar riscos en treballar a l’aire lliure i amb baixes temperatures. 

Amb l’arribada del fred necessitem adoptar diferents mesures que garanteixin el bon estat de la nostra salut. Les temperatures extremes mai han estat bones per a la salut. Per desgràcia, a l’hivern són molts els que les han de suportar. Especialment, els treballadors que desenvolupen les seves tasques a l’aire lliure. Per aquest motiu, és necessari prendre mesures per a evitar possibles riscos laborals. 

Així doncs, fem un breu repàs a alguns consells bàsics. Accions que tota empresa ha de tenir en compte per a garantir el benestar de la plantilla. I que, de ben segur, permetran fer un treball més eficaç i còmode. Tant quant a la salut com a la rendibilitat. 

La importància del EPI 
Per EPI entenem “Equip de Protecció Individual”. És a dir, totes aquelles peces que garanteixen la seguretat del treballador. En aquest sentit, el EPI compta amb especificacions pròpies per a temperatures baixes: peces tèrmiques, guants … Sense oblidar el calçat. En definitiva, conjunts especials de protecció contra el fred. És important recordar que només el vestuari de protecció que ha estat sotmès als processos d’avaluació del RD 1407/1992 podrà oferir valors de nivells de prestació òptims. 

Cuida el teu cap 
És important conèixer que el 50% de la calor del nostre cos s’escapa pel cap. Per aquest motiu, és important tenir-lo protegit en tot moment. Si treballem amb cas, est ens protegirà del fred i serà una garantia de seguretat. No obstant això, sempre que ens trobem en l’exterior amb temperatures baixes haurem de protegir-nos. D’aquesta manera, recomanem l’ús de capells sempre que la sensació de fred sigui intensa. 

Els efectes del fred 
Generalment, creiem que el fred només es manifesta a través de la tos, mocs o esternuts. Una creença falsa si tenim en compte que els seus efectes van més lluny. Per exemple, el nostre organisme pot arribar a sofrir lesions musculars, articulars, problemes amb els ossos i hipersensibilitat. A més de malalties com la bronquitis i altres afeccions respiratòries. En aquest sentit, hem de tornar a considerar que la protecció és fonamental per al nostre sistema immunològic.

+ info 👉 https://treball.gencat.cat/ca/ambits/seguretat_i_salut_laboral/riscos_i_condicions_treball/mesures_per_risc/fred/