en Sin categorizar

Article d’opinió signat per Paco Lari, director general de Salut i Treball, i publicat a Diari de Tarragona.

“L’1 de maig i el passat 28 d’abril, Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball, són dues dates assenyalades en el calendari laboral. Dues dates, gairebé a tocar, que ens haurien de convidar a tots a la reflexió, en el sentit de que no podem baixar la guàrdia, i en el context actual encara menys, a l’hora d’activar els mecanismes d’alerta per tal d’actuar decidida i eficientment davant una xacra, la de la sinistralitat, que és encara un greu llast, tant pel cost que té en vides i salut com en la pèrdua de competitivitat a les empreses.

Però avui m’agradaria parlar dels reptes del sector de la prevenció. I de les empreses. I de la societat en el seu conjunt. La crisi econòmica i social a nivell global, derivada de la crisi sanitària provocada per la pandèmia de la Covid-19, ens obliga, indefectiblement, a replantejar-nos les actuacions del passat i a preveure quines ens caldran en el futur més immediat.

No disposo d’una bola de vidre. Ja m’agradaria. Però si alguna cosa canviarà a l’etapa postcovid serà la percepció que tots plegats en tindrem de la salut i dels conceptes lligats a una vida saludable, segura i responsable.

Tant en l’àmbit particular com en el laboral estarem molt més atents a com es fan o es deixen de fer les coses. Justament, deixar de fer moltes coses ha agreujat el desastre i ha deixat a tocar de l’abisme el sistema sanitari. Des d’aquí el meu reconeixement i agraïment a tot el personal mèdic, en el sentit més ampli de la paraula, per suplir amb esforç i valentia les mancances imposades.

L’altre aspecte que també canviarà serà la universalització de la tecnologia i/o digitalització. I aquí crec que la tendència no anirà, o no hauria d’anar, tant per la implementació de nous ginys ni sistemes (que també) com sobretot apropar aquesta tecnologia a tothom. Fer-la fàcil i propera serà la clau. I estic pensant no només en el teletreball, sinó en l’optimització de recursos i el temps, reducció de la mobilitat, millora de la comunicació i informació i desenvolupament de la telemedicina.

I en tot això, quin paper hi juguem els serveis de prevenció de riscos laborals?

Deixeu-me que us digui que les empreses del sector hi jugarem un paper cabdal. És la nostra raó de ser. Caldrà que posem la nostra experiència al servei d’un nou escenari empresarial i social que ens exigirà desenvolupar estratègies i metodologies per assegurar, encara més, però des d’un àmbit fins ara inèdit, la seguretat i la salut de les persones.

Per la nostra experiència, l’adaptació al canvi per donar el millor servei possible en l’àmbit de la vigilància de la salut i la prevenció ve de lluny. Hem hagut de resoldre reptes necessaris i canviants com ha estat l’arribada de la digitalització, la nanotecnologia i també el foment dels hàbits saludables a les empreses. Totes aquestes novetats exigien i exigeixen una eficient comprensió del canvi per donar resposta a les necessitats emergents.

Però ara se’ns demana més. Anar més enllà. Donar resposta a un repte inimaginable fa només uns mesos enrere. I ja ens hi hem posat. Ja hi estem treballant.

De fet, des del minut u de la declaració de la pandèmia i l’estat d’alarma, hem activat tots els actius al nostre abast per tenir, primer, degudament informades a les empreses i, en la mesura que aquestes informacions de l’administració es convertien en certeses, s’han habilitat els necessaris protocols sectorials per garantir que els plans de desconfinament vetllin de forma eficaç per la seguretat i salut dels treballadors i els clients. Una tasca inèdita, però a la que hi estem donant resposta amb la millor de la nostra predisposició i experiència.

Tant de bo, aprofitant el dia d’avui, realitzem tots plegats, una profunda reflexió amb optimisme i voluntat de millora per aprofitar el repte de seguir treballant activament en la seguretat i la salut. El futur va d’això.”